zondag 26 augustus 2012

Verslaafd aan afval

Het lijkt wel of de wereld verslaafd is aan afval en we er collectief genoegen in scheppen de afvalberg zo hoog mogelijk te laten groeien. Vrijdagavond zond Terzake een reportage uit over het milieuprobleem dat wegwerpluiers creëren. Een redelijk evenwichtige reportage waarin zowel Pamper-producent P&G aan het woord kwam als mensen die wat aan de afvalproblematiek proberen te doen.

Een van de meest verbazingwekkende momenten in deze reportage ging er over hoe de luierproducenten nu ook de Chinese markt proberen te veroveren. In China gebruikt slechts 5-6 procent van de ouders wegwerpluiers voor hun kinderen. Luiers worden er hoe dan ook weinig gebruikt: kinderen krijgen er een ‘open’ broek aan waardoor ze om het even wanneer een plasje of een hoopje kunnen doen. Een praktijk die er ook voor zorgt dat kinderen sneller bewust en sneller zindelijk worden. Toch doen P&G en andere producenten van wegwerpluiers er nu alles aan om de Chinezen toch maar aan de pamper te krijgen. Ze creëren een behoefte naar iets wat helemaal niet nodig is, en intussen zadelen we de Chinezen op met bergen afval. Zoals we eerder al berekenden: als alle Chineze baby’s aan de wegwerpluier gaan, mogen ze in China honderd verbrandingsovens bij plaatsen alleen al om al die stinkluiers te verbranden. Het zal de aandeelhouders van P&G een rotzorg zijn, als hun omzet en winstmarge maar stijgt.

Uiteraard was het verheugend dat de redactie van Terzake een dergelijke reportage inlaste, maar helaas ging het hier blijkbaar om een aangekochte buitenlandse reportage. Zo kregen we een milieufunctionaris uit Engeland te zien, luierouders uit Canada, een Engelse crèche die katoenen luiers gebruikt, Franse experts… Hoe moeilijk was het voor de redacteur die de vertaling maakte en insprak, of voor de eindredactie, om hier aan toe te voegen dat er ook in Vlaanderen meer dan 130 gemeenten zijn die subsidies geven aan wie wasbare luiers gebruikt, dat er ook bij ons steeds meer crèches zijn die overschakelen naar herbruikbare luiers… Een half uur research en de toevoeging van een paar commentaarzinnen aan het einde van de reportage hadden deze uitzending zoveel relevanter gemaakt.

Het valt ons trouwens op dat de media in het algemeen weinig positieve aandacht besteden aan het feit dat zoveel mensen door hebben dat er nood is aan een duurzaamheidsrevolutie: minder afval, minder energieconsumptie, meer biologische voeding, meer ecologische producten... Als deze onderwerpen al aan bod komen op tv (bv in Villa Vanthilt, Ook getest op mensen), dan wordt doorgaans spottend gedaan over wie een meer ecologische levenswijze aanhangt. En net zoals in het begin van de Terzake-reportage wordt het gebruik van wasbare luiers dan gelijkgesteld met een terugkeer naar het stenen tijdperk. Terwijl het net een verstandiger gebruik van onze natuurlijke middelen is die moet voorkomen dat we onze wereld terug katapulteren naar de oertijd.

- José Delameilleure -